• Черкаси, Придніпровський район, вул. Байди Вишневецького, буд. 37

10.08.2023 року.Шановні Споживачі!

В обґрунтування внесення змін в договори про постачання електричної енергії споживачу в частині збільшення ціни електричної енергії, повідомляємо наступне:

По-перше, відповідно до предмету договору про постачання електричної енергії споживачу, Товариство, як Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, як товар, а не надає послуги з постачання електричної енергії. Товариство відповідно до наявної ліцензії, здійснює господарську діяльність з постачання електричної енергії споживачу і в силу законодавства України не може бути одночасно і виробником такої електричної енергії, тому в силу об’єктивних причин, що не залежать від Товариства, під час участі у відкритих торгах в електронній системі «Prozorro» щодо закупівлі електричної енергії та укладання відповідних договорів за результатами проведеного аукціону в зв’язку з тим, що в силу фізичних, технічних та інших причин, які не залежать від Товариства, придбати та зберігати  на складі електричну енергію, як товар не можливо. При цьому, укласти договори на купівлю електричної енергії з виробниками на майбутнє, в силу певних регуляторних обмежень, не передбачається за можливе, наразі діють обмеження для виробників, щодо продажу електроенергії тільки на місяць наперед на аукціонах через Українську енергетичну біржу – надалі УЕБ. Також, неможливо передбачити на майбутнє регуляторні або законодавчі зміни в порядку формуванні ціни на ринку електричної енергії. Постачальник не має можливості передбачити ціну з майбутнім можливим коливанням ціни електричної ціни в наперед невизначених обсягах, водночас з огляду на те, що ціну електричної енергії в оголошенні про проведення відкритих торгів встановлює не Постачальник, а Споживачі – Замовники торгів, а Постачальник, приймаючи участь погоджується із такою ціною і по суті позбавлений можливості передбачати ризики пов’язані із збільшенням вартості електричної енергії  на ринку в майбутньому і одразу закладати їх у ціну тендерної пропозиції, а в подальшому і загальну вартість договору, сподіваючись на взаємоповагу усіх сторін к умовам договору та законодавству, якими передбачена можливість зміни ціни в договорах про закупівлю.

По-друге, наразі, в силу певних чинників, на ринку електричної енергії наявний дефіцит обсягів виробництва електроенергії, до того ж прийняттям НКРЕКП Постанови від 27.06.2023 року № 1126, збільшено граничні ціни на електричну енергію на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку. З липня 2023 року відбувається поступове збільшення ціни на ринку електричної енергії.

По-третє, у зв’язку з малими обсягами (виробництва/генерації) пропозиції електричної енергії на ринку, та існуючим в серпні 2023 року попитом, який перебільшує пропозиції, відбувається коливання ціни у бік збільшення. На УЕБ для укладення двосторонніх договорів на купівлю електричної енергії на серпень пропонувались пропозиції з високою ціною (про всі проведенні аукціони можливо ознайомитись на сайті УЕБ в мережі інтернет за посиланням: https://www.ueex.com.ua/). Відповідно до інформації, що розміщена на сайті УЕБ, на сьогоднішній день (станом на 10 серпня 2023 року) ціна на електроенергію на серпень в порівнянні з липнем на ринку двосторонніх договорів виросла більш ніж на 15,45 %. Згідно інформації з сайту АТ Оператор ринку, (станом на 10.08.2023 року) в серпні місяці в порівнянні з липнем ціна на РДН збільшилась на 13,12%, на ВДР – ціна виросла на 12,48%.

У зв’язку з тим що відповідно до останніх змін до договору, нова ціна застосовувалась з 1 серпня 2023 року з розрахунку ціни за липень (безпосередньо за 25 днів липня, що є меншою (ціна) за липень в цілому) в порівнянні з датою укладення договору, пропонуємо внести зміни до договору з 01 вересня 2023 року, та змінити ціну відповідно до умов договору (за формулою), що не суперечить Закону України «Про публічні закупівлі» № 922-VIII від 25.12.2015 року та Постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» № 1178 від 12.10.2022 р. Для розрахунку % коливання пропонуємо взяти % коливання за серпень 2023 року в цілому (з 1 по 31), тобто в порівнянні з липнем 2023 р. в цілому.

Нагадуємо Вам про право Споживача припинити дію договору (розірвати договір) та змінити електропостачальника, а також отримувати електричну енергію від постачальника «останньої надії», якщо Ви не приймаєте нові умови та не погоджуєтесь вносити зміни до Договору.